Протоколно определение № 117/25.10.2022 г. по НОХД № 89/2022

 

Съдия-докладчик: Славка Гемишева

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА на основание чл.382, ал.7 НПК постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 89/2022 г. по описа на Районен съд – Чепеларе, сключено между Н. О.- прокурор, командирован при Районна прокуратура - град Смолян и адвокат  В. Т. от АК гр.Смолян, редовно упълномощен като защитник на подсъдимия А. В. Б..

ПРИЗНАВА подсъдимия А. В. Б., на ... години, роден на ... г. в гр. С., ....., с ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: гр. С., ул. „....“ № ..., ЗА ВИНОВЕН /с форма на вина несъзнавана непредпазливост /престъпна небрежност/, за това, че:

На 29.08.2019г., около 13,50 часа, в района на общ. Чепеларе,  на път III-864 3+150 километър при управление на МПС - лек автомобил марка и модел “Шкода Октавия ” с рег. №.... в посока от с. Проглед, общ. Чепеларе, обл. Смолянска към к.к. „Пампорово“, общ.Чепеларе, обл.Смолянска, е нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движение по пътищата, както следва:

-чл. 16, ал. 1 от ЗДвП - „На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: 1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне“;

-чл. 20, ал. 2 от ЗДвП - „Водачите на пътни превозни  средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“;

-чл. 21, ал. 2 от ЗДвП – „Когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна от посочената в ал. 1, това се сигнализира с пътен знак“.

-чл. 42, ал.1, т.2  от ЗДвП – „Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен: след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение.

-чл. 42, ал.2, т. 2 от ЗДвП „Водач, който изпреварва, е длъжен: когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея;

-чл. 42, ал.2, т. 3 от ЗДвП „Водач, който изпреварва, е длъжен да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време.

-чл.43, т.1 от ЗДвП – „Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено: 1. когато разстоянието на видимост, ограничено поради характера на пътя или намалено поради мъгла, снеговалеж и други подобни, е по-малко от необходимото за изпреварването при избраната скорост на движение;

като не е изпълнил задълженията си непрекъснато да контролира управляваното от него моторно превозно средство; не е избрал безопасна скорост на движение при преминаването на участъка от пътя с ляв завой; не се е съобразил с атмосферните условия и с релефа на местността, състоянието на пътя и на превозното средство, със собствените си възможности и всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението и не е направил всичко възможно да намали скоростта до безопасната за преминаване през участъка от пътя или да спре, когато е възникнала опасност за движението, както да се движи най-вдясно по пътното платно за движение със скорост под 40 км/ч, установена с пътен знак „Б-26“ в този пътен участък, който не е позволявал движение със скорост по-висока от 40 км/ч, а се е движел с технически несъобразена скорост от 94,68 км/ч и не е изпълнил задължението си  установено с пътен знак – „Б-24“ в този пътен участък, който не е позволявал  предприемане на маневра изпреварване, като е предприел маневра изпреварване, навлизайки в пътната лента предназначена за насрещно движение, създавайки опасност и пречка на превозните средства  движещи се по нея, без да има необходимата видимост и свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното превозно средство, в резултат на което е причинил настъпването на ПТП с последвал челен удар между управлявания  от него лек автомобил марка „Шкода“, модел „Октавия“ с рег. №.... и движещия се насреща лек автомобил марка и модел „Мицубиши Грандис“ с рег. № ...., управляван от Д. Б. А. от гр. П., като по непредпазливост е причинил телесни повреди на повече от едно лице: на лицата И. Д. А. от гр. И. и Д. Б. А. от гр.П. както следва: на лицето И. Д. А., ЕГН ********** от гр. И., средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура /счупване / в областта на дистална трета на лъчевата и лакетната кости на лява предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията на ляв горен крайник за продължителен период от време, и на Д. Б. А., ЕГН ********** от гр.П., средна телесна повреда, изразяваща се в травматично изкълчване на дясната акромиоклавикуларна става, довело трайно затрудняване на движението на десния горен крайник за продължителен период от време - престъпление по чл. 343, ал.3, б. “а”, предл.1, вр. с ал. 1, б. „б“ вр. с чл. 342, ал.1 от НК.

НАЛАГА на основание чл. 343, ал.3, б.“а”, предл.1, във вр. с ал. 1, б. „б“,във вр. с чл. 342, ал.1 от НК, вр. чл.54, ал.1 от НК на А. В. Б., роден на .... г. в гр. С., с ЕГН: **********, НАКАЗАНИЕ „Лишаване от свобода" за срок от 1 /една/ година, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването на наказанието за изпитателен срок от три години.

НАЛАГА на основание чл. 343г вр. чл. 343, ал.3, б. “а”, предл.1 вр. с ал. 1, б. „б“ вр. с чл. 342, ал.1 от НК вр. чл.37, ал.1, т.7 от НК, НАКАЗАНИЕ „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 /ЕДНА ГОДИНА/ и 4 /ЧЕТИРИ/ МЕСЕЦА, считано от датата на одобряване на настоящото споразумение от съда.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият А. В. Б., да заплати направените по делото разноски за експертизи в размер на 319,20 лева за комплексна авто-техническа и авто-оценъчна експертиза; 494,10 лева за 3 бр. СМЕ и 858 лева за две допълнителни СМЕ, всичко общо 1671,30 лева, които да бъдат преведени по сметка на ОД МВР-Смолян, банка ДСК, клон Смолян - ВG69SТSА93 003103150001.

Деянието е извършено виновно, при форма на вина – несъзнавана непредпазливост/престъпна небрежност/.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

С оглед на това, че съдът е одобрил споразумението ще следва наказателното производство да бъде прекратено, като с оглед вида на наложеното наказание: „лишаване от свобода" за срок от една година, изтърпяването на което е отложено за три години, ще следва да се отмени взетата мярка за неотклонение „Подписка”, като съдът:

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 89/2022 г. по описа на Районен съд-Чепеларе.

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение „ПОДПИСКА” спрямо А. В. Б., с оглед вида на наложеното наказание „Лишаване от свобода", отложено за срок от три години.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за одобряване на споразумението има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, касаещо отменената МНО, подлежи на въззивно обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес пред ОС-Смолян.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството не подлежи на обжалване и протестиране.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 14.00 часа.